Home
Cartijnenveld
  • Transformatie voormalige rijkswachtkazerne en aansluitend nieuwbouw woningcomplex

  • Transformatie voormalige rijkswachtkazerne en aansluitend nieuwbouw woningcomplex

  • Transformatie voormalige rijkswachtkazerne en aansluitend nieuwbouw woningcomplex

  • Transformatie voormalige rijkswachtkazerne en aansluitend nieuwbouw woningcomplex

  • Transformatie voormalige rijkswachtkazerne en aansluitend nieuwbouw woningcomplex

  • Transformatie voormalige rijkswachtkazerne en aansluitend nieuwbouw woningcomplex

  • Transformatie voormalige rijkswachtkazerne en aansluitend nieuwbouw woningcomplex

Situering: Mathildegang, Leuven

Opdrachtgever: Groep Dheedene

Architect: a33

Ontwerp:2005

Opdracht: Het project bestaat uit: 14 duplex-appartementen, 8 grondgebonden woningen, 14 appartementen, 36 studentenkamers

Op het terrein bevond zich langs de Dagobertstraat de voormalige rijkswachtkazerne.
De neo-barokke gevel van de voormalige rijkswachtkazerne is in zijn oude glorie hersteld (herstelling van de oorspronkelijke inkompartij). De verminkte gevels langs de binnenzijde van de kazerne werden hersteld en van nieuwe toevoegingen voorzien ten einde een tweede ‘voorgevel’ te creëren.

In de kazerne zijn 14 ruime duplex-appartementen ingericht. Rond de uitgebreide binnenkoer, die een verkeersvrij, semi-publiek en groen binnenplein van meer dan 10 are vormt, werden 8 eengezinswoningen met tuin en 14 appartementen van verschillende types geschikt.

Het studentencomplex zorgt met zijn uitkragende kopgevel langs de Dagobertstraat voor een volwaardige beëindiging van het straatbeeld.
De aangepaste hoogte en geleding van de gevels langs de Mathildegang zorgen samen met het verbrede straatprofiel voor een aangepaste opwaardering van deze straat.

(foto & en 2: Fotostudio Leemans)