Home
De Neve
  • Transformatie van de voormalige Brouwerij De Neve

  • Transformatie van de voormalige Brouwerij De Neve

  • Transformatie van de voormalige Brouwerij De Neve

  • Transformatie van de voormalige Brouwerij De Neve

  • Transformatie van de voormalige Brouwerij De Neve

  • Transformatie van de voormalige Brouwerij De Neve

Situering: Isabellastraat-Lostraat, Dilbeek

Opdrachtgever: De Brouwerij DN nv

Ontwerper: A33 i.s.m. De Bouwerij cvba

Studiebureaus: Stabiliteit : Artex bvba

Architect: a33

Opdracht: De transformatie van de voormalige Brouwerij De Neve tot wooncomplex met diensten en een gedeeltelijke nieuwbouw met ondergrondse parkeergarage.

Uitvoering: 2010-2012

Kostprijs: 8.800.000,00 euro, excl. BTW en erelonen

A33 werd, samen met architectenbureau De Bouwerij, geselecteerd via een architectuurwedstrijd.
Met het oog op het duurzaam behoud van het silhouet van de brouwerij worden de beeldbepalende volumes en gevels gehouden. In deze volumes worden verschillende patio's uitgesneden, die zorgen voor licht en luchtigheid.
De bestaande gevels worden maximaal behouden. Enkel de gevels in zeer slechte staat worden vervangen. Nieuwe gevels zijn geen imitatie van de bestaande maar sluiten er wel bij aan. Staal wordt gecombineerd met strakke bakstenen, waarvan de kleur aansluit bij de bestaande stenen maar waarvan de vorm afwijkt. Nieuwe raamopeningen zijn sober uitgewerkt.
Quasi elke wooneenheid is specifiek opgebouwd in functie van het uitzicht op het prachtige cultuurlandschap enerzijds en de doorkijk naar een fragment van de oude brouwerij anderzijds.
De binnenplaats wordt geherwaardeerd als ontmoetingsruimte en wordt het hart van het nieuwe complex. De toegankelijkheid van de semipublieke koer wordt verhoogd door de inplanting van commerciƫle ruimtes en van ontmoetings-, vergader- en kantoorruimtes onderaan de vroegere mouterij.