Home
Killshot

Situering: Hollestraat, Heverlee

Opdrachtgever: Gerivan nv (Promobuild)

Studiebureaus: Delta Consulting bvba (stabiliteit), proyectum bvba (EPB & VC)

Architect: A33 architecten

Opdracht: 18 appartementen met gemeenschappelijke parking

Uitvoering: 2013-2014

Kostprijs: 1.700.000,- (Excl)

Het betreft een specifiek hoekperceel / eindperceel in een straat die voor gemotoriseerd verkeer doodloopt op het einde van het perceel. Louter voetgangers en fietsers kunnen hun weg vervolgen achter de tuinen van de woningen langs de ring richting parking Bodart. De straatzijde is zuidgeoriënteerd.

De site werd volledig ingenomen door het squash center Killshot. Het uitgeleefde bedrijfsgebouw was een vreemde eend in deze rustige woonstraat. Het werd volledig gesloopt waardoor een perceel ontstond voor groepswoningbouw bestaande uit 18 appartementen met gemeenschappelijke ondergrondse parking.

Het gebouw realiseert volop de scharnier tussen twee rasters; het raster bepaald door de straat en de langsliggende bebouwing botst er op het raster gedicteerd door de ring.
Het gebouw zet aan evenwijdig aan de perceelsgrens en plooit zich terug naar de straat tot evenwijdig aan de bebouwing en de tuinen langs de ring. Tegelijkertijd zorgt het voor een speficieke “open” beëndiging van de straat en van de straatgevel, die de woningen aan de overzijde ook beter bij de straat betrekt.

Door de ronde vorm wordt langs de straat een omsloten voortuin gecreeërd zodat er voor de aanliggende appartementen maximaal gebruik kan gemaakt worden van bezonning en lichtinval met respect voor de privacy van de appartementen zelf (inpandige terrassen) en die van de tegenoverliggende bebouwing.
Op de kop van het gebouw “ontsnappen” uitpandige terrassen aan de bakstenen omhullende langs de ronde achterwand om maximaal te genieten van de goede oriëntatie.

De hoogte van het gebouw is beperkt tot drie bouwlagen, aansluitend op de aanpalende bebouwing links, in gepast respect voor de woningen en tuinen langs de ring en de woningen aan de overzijde van de straat.

Er wordt gekozen om de leefruimtes met terras maximaal te openen naar de straatzijde in functie van bezonning. De gevel wordt gekenmerkt door een grote opening in de gekromde bakstenen omhullende met zwevende terrassen, inpandig naar het voorhof en uitpandig op de hoek. Terraskasten en trapkasten omhuld met houtpanelen van een verschillende breedte zorgen voor een speelse lichtheid in de voorgevel.

De slaapvertrekken zijn naar de achterzijde gericht en zijn maximaal gesloten in functie van privacy. Dit vertaalt zich in een continue gesloten baksteen gevel met dieperliggende, kleinere raamopeningen.
De appartementen aan de rechterzijde van het perceel vormen een uitzondering door de andere oriëntatie waardoor de slaapkamers ook gericht zijn naar de omsloten voortuin.