Home
Klaverveld
  • Wonen en parkeren tussen parken in de Benedenstad

  • Wonen en parkeren tussen parken in de Benedenstad

  • Wonen en parkeren tussen parken in de Benedenstad

  • Wonen en parkeren tussen parken in de Benedenstad

  • Wonen en parkeren tussen parken in de Benedenstad

  • Wonen en parkeren tussen parken in de Benedenstad

Situering: Fonteinstraat, Leuven

Opdrachtgever: Invento/Promobuild

Studiebureaus: Delta Consulting (stabiliteit), Ontwerpbureau Pauwels (omgevingsaanleg)

Architect: a33

Opdracht: Faze 1 :74 appartementen, 10 duplexen, 7 studio’s en ondergrondse parking – 17.382 m² Faze 2 : 11 woningen, 9 appartementen – 4.541 m²

Uitvoering: Fase 1 : 2007-2009 | Fase 2 : 2009-2010

Kostprijs: 12.000 000, 00 € (excl. BTW en erelonen)

Organisatie/functionaliteit/visuele kwaliteit/beleving

Klaverpark voorziet een grootschalige wooninbreiding rond een door A33 tot kantoren herbestemde silotoren, met grote ondergrondse parking. Deze wooninbreiding wordt gestructureerd door die silotoren, door een naastgelegen buurtpark, door de terug open te maken Dijle (met Dijlepad en Dijleweide) en door een nieuw autovrij woonerf en een groen binnenhof.
Het merendeel van de appartementen richt zich met volledig beglaasde gevelpuien en buitengewone terrassen naar deze groene en open ruimtes gestuurd door goede lichten, zichten, zon. Op die manieren worden die publieke ruimtes ook “geladen”, beleefd en gecontroleerd.
Een grote diversiteit van woontypes wordt aangeboden afgestemd op de plek in het geheel, van een kleine studio tot grote duplexen en zelfstandige woningen.

Onder de woningen werden parkings en boxen voor de bewoners voorzien in een kwalitatieve relatief hoge ruimte. Onder het binnenhof is ruimte voor parkeren van buitenstaanders. De auto wordt in alle gevallen direct afgeleid naar de ondergrondse parkings vanaf de ontsluitingsweg zodat alle publieke ruimtes op het terrein autovrij kunnen blijven.

Het volledige gebied is doorwaadbaar voor voetgangers over alle groene en open ruimtes heen.

Schaalgevoeligheid.

De grote volumes worden geconcentreerd rond de historische silotoren met maximale vrijwaring van de zichten uit die silotoren en teruggetrokken van de historische straten.

Duurzaamheid

Een kwalitatieve concentratie van woonentiteiten in de benedenstad is per definitie een duurzaam concept. Quasi alle entiteiten richten zich naar de zon, maar zijn tegelijkertijd voldoende beschut door de terrassen tegen oververhitting. Regenwater wordt gebufferd, herbruikt en geïnfiltreerd met overstort naar de Dijle.