Home
Perlav
  • Woningbouwcomplex

  • Woningbouwcomplex

  • Woningbouwcomplex

  • Woningbouwcomplex

  • Woningbouwcomplex

Situering: Heverlee

Opdrachtgever: Geerivan NV (Promobuild)

Architect: a33

Ontwerp:2007

Opdracht: 9 rijwoningen met gemeenschappelijke ondergrondse parking

Uitvoering: 2008-2009

Voorwerp

Het bestaande bedrijfsgebouw dat het volledige terrein inneemt, maakt plaats voor 9 rijwoningen met deels private en deels gemeenschappelijke tuin.

Uitgangspunten

Volgende elementen vormen de uitgangspunten voor het ontwerp:

Het af te breken bedrijfgebouw bevindt zich in een specifieke overgang van bebouwingswijze langs de straat. Lager bevinden zich stroken rijwoningen onmiddellijk langs de rijweg, af en toe afwisselend met vrijstaande woningen, vaak diep loodrecht op de straat ingeplant. Hoger vinden we louter vrijstaande woningen terug met in eerste instantie opnieuw een laatste volume diep loodrecht op de straat ingeplant. Daarom wordt voorgesteld een laatste strook te realiseren. Deze trekt zich echter net als de woningen hoger wat terug van de straat.

De oriëntatie met het zuiden aan de straatzijde creëert de behoefte de woning aan deze zijde open te werken. Dit zou echter tot privacy problemen leiden. Daarom wordt aan de straatzijde vanaf de rooilijn een omsloten koer toegevoegd aan het hoofdvolume. De woning is voor bezoekers slechts toegankelijk via deze ‘buitenkamer’.

Om de woning op de deels private, deels gemeenschappelijke tuin te betrekken wordt ze ook aan deze ‘achter’zijde open gewerkt. Hierdoor ontstaat de doorzontypologie.

Inplanting & volumes

Het basisplan van de woning is 5,5m breed en 12m diep en twee bouwlagen hoog. In de koer aan de straatzijde is aan één zijde een inkomvolume gerealiseerd met toilet, inkomsas, vestiaire. Op die manier blijft het gelijkvloers van de gewenste doorzonwoning op de trap en een kastenstrook na volledig open. Aan de tuinzijde zorgt een verdiepingshoge buitenkast voor een gepaste scheiding tussen de terrassen van de verschillende woningen en voor de vereiste privacy.