Home
Wonewei
  • Autovrij wonen tussen tuin en spelweide

  • Autovrij wonen tussen tuin en spelweide

  • Autovrij wonen tussen tuin en spelweide

  • Autovrij wonen tussen tuin en spelweide

  • Autovrij wonen tussen tuin en spelweide

  • Autovrij wonen tussen tuin en spelweide

  • Autovrij wonen tussen tuin en spelweide

Situering: Wonewei, Lovenjoel - Bierbeek

Opdrachtgever: Atelier 33 bvba/Johan Cokelaere

Studiebureaus: SVBS/Eric Van Mechelen (stabiliteit)

Architect: a33

Opdracht: 11 nieuwbouw eengezinswoningen voor verkoop (casco) en 8 (huur)appartementen (beiden met specifieke ondergrondse parking en met bezoekersparking) rond een speelweide verzameld

Uitvoering: 2004-2006

Kostprijs: 3.000 000,00 euro excl. BTW en erelonen

Functionaliteit / visuele kwaliteit / schaal / beleving

Uitgangspunt van project en ontwerp was het maximaal behoud en valorisatie van de waardevolle bestaande open-ruimte-kwaliteiten en gebouwde elementen.

Een grote groene gemeenschappelijke en autovrije speelweide wordt centraal langs de dreef ingeplant, aansluitend op een andere weide in het noorden met het oog op een maximale, kwalitatieve open-ruimte-beleving. Enkele specifieke hoogstamfruitbomen ingeplant in een “heksenkring” markeren het centrum van weide en project.

Een waardevolle en beschermde walnotendreef wordt op die manier behouden en gevaloriseerd in zijn groene ‘weide’context. Hij vormt de derde weliswaar groene gevel van de speelweide.

De twee andere gevels worden gevormd door twee nieuwbouwvolumes die beiden uitkijken over de centrale weide naar dreef, weide en vallei:

- Een eerste volume wordt gevormd door een woningrij evenwijdig aan een bestaande kloostermuur. Het creëert - door het terugtrekken van de dakopbouw in functie van dakterrassen - een nieuwe “muur” naar de weide en de open ruimte. Achter de muur groeperen zich leef- en slaapruimtes op 2 verdiepingen langs een vide met zicht op de weide. De kloostermuur in het zuiden vormt de zonnige achterkant van de 11 woningen met kleine private tuinen en een ontsluitingspad.
- Het tweede volume bestaande uit 8 appartementen werkt het project af naar de achterzijde van de woningen langs de Stationsstraat en naar de bezoekerparking van Wonewei. Het vormt de grens tussen 'binnen' en 'buiten' Wonewei. Alle leefruimtes hebben gevelbrede terrassen uitkijkend over de weide. De inplanting van de slaapkamers naar de Stationsstraat beperkt de ongewenste zichten naar de tuinen van de woningen langs die Stationsstraat.
- Een brug over de helling naar de ondergrondse parking onder beide volumes vormt de “inkom” van het project.

De inplanting van de volumes rondom de centrale gemeenschappelijk weide, wat afgekeerd van de omgeving, verwijst naar de bouwtypologie van de oude begijnhoven. Ook de strakke gevelopbouw met – voor de woningen - een repetitie van grote houten ramen en geschilderde voordeuren sluit daarbij aan.

Duurzaamheid

Door het maximaal behoud van verkeersvrije open ruimte en het respect voor de bestaande elementen is het concept per definitie een duurzaam concept.
De compacte goed georiënteerde volumes zorgen bovendien voor een beperkte energielast voor verwarming.
Regenwater wordt verzameld, herbruikt en geïnfiltreerd in een gracht en een wadi die - beide geïntegreerd - als meerwaardes werden ingeplant op de site.