Home
Apotheek Linden

Situering: Linden

Opdrachtgever: APOLIN NV

Studiebureaus: LISST

Uitvoering: 2012-2013

Het programma, een nieuwe apotheek met woongelegenheid, noopte tot afbraak van een bestaande woning. Binnen de aanwezige randvoorwaarden werd het maximaal toelaatbare bouwvolume gerealiseerd: een hoofdvolume met zadeldak en een gelijkvloerse aanbouw onder plat dak.

Het gelijkvloers wordt volledig door de apotheek ingenomen, de woongelegenheid bevindt zich op de 1ste en 2de verdieping. Toch is er een verwevenheid tussen beide door 2 vides met uitzicht vanuit de leefruimte op de apotheek. Die publieksruimte van de apotheek krijgt een logische flow met een afzonderlijke in- en uitgang in de zijgevel. De schuine lijnen in het grondplan, en het meubilair dat daarop inspeelt, én de vides zorgen voor een dynamiek die contrasteert met de orthogonaliteit van de buitenzijde. Vernieuwend in het apotheekconcept zijn vooral de zitbalie met focus op de adviesverlenende functie van de apotheker en de afleverrobot achter de balie waarin de meest courante medicijnen zijn opgeslagen. Er is bewust niet gekozen voor een grote vitrine aan de straatzijde (met trouwens gevaar voor oververhitting want zuidgericht) maar voor een functioneel en tegelijk “intrigerend” gebouw dat zijn functie met mondjesmaat prijsgeeft. Overwegend smalle raamopeningen op de vanaf de straat zichtbare gevels contrasteren met een aantal grote openingen: een hoekraam dat een signaalfunctie heeft, grote openingen op de tuinzijde die overvloedig licht brengen in de werkruimte van de apotheek en – via één van de vides – in de apotheek zelf. Het materiaalgebruik binnen ondersteunt het functionele concept: polybetonvloer, meubilair uit vnl. witte en houtfineer meubelplaat en glas, de ritmische algemene verlichting ...