Home
Passief-live.be
  • een on-line kijkwoning gerealiseerd volgens de passiefhuisprincipes

  • een on-line kijkwoning gerealiseerd volgens de passiefhuisprincipes

  • een on-line kijkwoning gerealiseerd volgens de passiefhuisprincipes

  • een on-line kijkwoning gerealiseerd volgens de passiefhuisprincipes

  • een on-line kijkwoning gerealiseerd volgens de passiefhuisprincipes

  • een on-line kijkwoning gerealiseerd volgens de passiefhuisprincipes

Situering: Les Tailles, Houffalize

Opdrachtgever: TT bvba

Ontwerper: a33

Opdracht: bouwen van een passiefwoning

Uitvoering: 2011-2012

40% van het totale Europese energieverbruik vindt plaats in gebouwen. Iets om over na te denken! Zeker als je weet dat Europa voorop stelt dat vanaf 1 januari 2021 elke nieuwbouw en grondige renovatie een bijna-nul-energiegebouw moet zijn.
Vanuit die gedachte nam Toon Tweepenninckx van A33 het initiatief voor het Passief-live project op Baraque Fraiture.

Het Passief-live project omvat de bouw van een innovatieve passief-modelwoning op een van de klimatologisch meest uitdagende plaatsen van België. Het project wil een actieve bijdrage leveren aan het debat over het toekomstige energie-neutrale bouwen.
Van meet af kon het bouwproces via de website en Facebook gevolgd worden. Bedoeling is dat mensen gaan nadenken over de energieprestaties van hun woning: nog te weinig kandidaat-bouwers bereid of voldoende geïnformeerd om hun woning af te stemmen op de energiezuinige normen van morgen. Nochtans een uitstekende investering in tijden van stijgende energieprijzen en toenemende energie-armoede.

De zeer strikte stedenbouwkundige regelgeving maakte het niet evident op deze plek een hedendaagse passiefwoning te bouwen. De stedenbouwkundige regelgeving neemt hier traditionele bebouwing als norm. Een rechthoekig volume met zadeldak bedekt met leien, gevels in natuursteen met kleine raamopeningen waren opgelegd. Aangevuld met het eisenpakket voor een passiefwoning werd een eenvoudig volume vorm gegeven met oog voor detail.
Het grondplan werd gekneed naar het bestaande reliëf: de woning werd deels ingegraven in de helling. De inkom, die ingeplant is tussen het dag- en nachtgedeelte van de woning, komt uit in de centrale traphal die de verschillende niveau’s ontsluit.
De traditionele vormentaal kreeg een hedendaagse vertaling met gevels in langwerpige ‘regelmatige’ blokken leisteen verwerkt met een terugliggende voeg. Daarin werden weldoordachte raamopeningen geplaatst, in functie van zichten, lichten en zonnewinsten. Waar de raamopeningen in de ruwe natuurstenen gevels in deze streek traditioneel afgewerkt werden met een omranding in rode baksteen, werden de raamopeningen hier afgewerkt met een strak kader in hout en aluminium. De sobere vormgeving werd doorgetrokken in het interieur.

Zowel particulieren als bouwprofessionals zitten met veel vragen over het kostenplaatje, comfort, rendement, enzovoort van passiefbouw. Via het online ‘dashboard’ op passief-live.be wordt het energieverbruik heel duidelijk in beeld gebracht. Hoeveel verbruikt de woning tijdens een hittegolf of op een ijskoude winterdag? Wat is het verschil tussen leegstaand of bewoond? Hoeveel energie gaat er naar verwarming en hoeveel naar warm water? Wat is het rendement van de warmtepomp? Hoeveel elektriciteit produceren de zonnepanelen? Hoeveel regen- en drinkwater wordt er verbruikt?...
De woning is ingericht als vakantiewoning wat een breed publiek de kans geeft om het wonen in een passiefhuis “live” te beleven.

Kijken kan eveneens op: www. passief-live.be