Home
Standaert-VdB

Situering: Hofstade, Steppeke

Opdrachtgever: Standaert – Van den Berghen

Ontwerper: a33

Studiebureaus: A33 (technieken) - LISST (stabiliteit) – PI consult (EPB) – FI Safety Consult (VC)

Architect: a33

Ontwerp:2011 - 2012

Opdracht: Verbouwen halfopen ééngezinswoning

Uitvoering: 2012 - 2013

Kostprijs: 200.000 (excl. btw/erelonen)

De bestaande woning dateert van de jaren 1950 en is voorzien van verschillende aanbouwsels die het contact met de tuin belemmeren. Beperkte raamopeningen zorgen voor een donkere sfeer.
De aanbouwsels werden afgebroken en de woning werd volledig gestript tot op de draagstructuur. In het opengewerkte gelijkvloers is een doorzonleefruimte met open keuken ingericht. Een dubbelhoge raampartij zorgt voor een optimale relatie met de tuin. De relatie binnen-buiten wordt nog versterkt via het doorlopende vloermateriaal in gepolierde beton. Alleen de hoger gelegen zithoek is in een parketvloer afgewerkt. Deze warme houttoets vormt een accent in de nissen van het maatmeubilair en komt vervolgens terug in de trap. Op de eerste verdieping zijn de ouderslaapkamer, 2 kinderkamers met polyvalente ruimte en de badkamer voorzien. Een vide aan de polyvalente ruimte zorgt voor contact met de leefruimte en de tuin. De amper 8m² grote badkamer is heel functioneel ingericht en biedt plaats aan een grote inloopdouche, het bad, het lavabomeubel, de wc, de droogkast en de wasmachine. Een groot dakraam zorgt voor zenitaal licht in de badkamer. Op de bovenste verdieping zijn een kantoor, technische ruimte en een logeerkamer ondergebracht. Grote dakvlakramen zorgen voor een rijke daglichtinval en het vrij gewerkte houten dakspant geeft een warm accent in de witte ruimte. Verdiepingen 1 en 2 zijn voorzien van een lichtgrijze gietvloer.
De bestaande gevelsteen werd verwijderd voor een maximale isolatie van de buitenschil binnen het stedenbouwkundig toegelaten gabarit. Zowel gevel als dak zijn afgewerkt in een mix van oranje, avondrode, bruinrode en geglazuurde zwarte tegelpannen. Dit geeft de woning een pertinente plek in het straatbeeld en garandeert tegelijkertijd een geslaagde integratie. In dit kleurrijke patchwork zit een speels maar doordacht ramenpatroon. De voordeur en het grote raam in de zijgevel liggen 40cm terug in het gevelvlak. Zo kan aan de voordeur een trapje ingewerkt worden en aan de zijgevel zorgt dit voor de nodige zonwering. Een zwart aluminium kader accentueert de ramen en werkt tevens de zijkanten van de tegelpannen af. Het terras wordt afgelijnd door 2 lagere volumes met plat dak, afgewerkt in zwart plaatmateriaal. Twee beglaasde vouwramen vormen het volume in de tuin om in een overdekt terras.
Op energetisch vlak werd de trias energetica gevolgd met in logische volgorde:
- In eerste instantie de gebouwschil maximaal isoleren. De bestaande gevelsteen werd afgebroken om extra isolatie te kunnen plaatsen.
- Inzetten van hernieuwbare energie. Een zonneboiler is voorzien voor aanmaak warm water.
- Efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen. Verwarming op lage temperatuur met condenserende ketel en vloerverwarming. Regenwaterrecuperatie voor wc-spoeling en buitenkraan. LED-verlichting.
Dit resulteert in een E-peil van 50.