Home
Woning DP
  • verbouwen van een rijwoning/herenhuis

  • verbouwen van een rijwoning/herenhuis

  • verbouwen van een rijwoning/herenhuis

  • verbouwen van een rijwoning/herenhuis

  • verbouwen van een rijwoning/herenhuis

  • verbouwen van een rijwoning/herenhuis

Situering: Leuven, Tiensevest

Architect: a33

Opdracht: Verbouwen van een rijwoning/herenhuis

Uitvoering: 2007-2009

Bestaande toestand

Het betreft de verbouwing van een statig herenhuis in de rij. In de vroegere toestand was er sprake van
- enerzijds een hoofdvolume met zadeldak aan de straatzijde dat vrij goed bewaard was gebleven met 4 niveaus (garage/dienstniveau, gelijkvloers, 1e en 2e verdieping) + zolder + kelder
- anderzijds een achterbouw met 3 niveaus onder plat dak die zwaar onderkomen was.
Er is een niveauverschil tussen straat en tuin van ca. 50cm en het gelijkvloers van de bel-├ętagewoning (leefniveau) ligt ongeveer 2m boven straatniveau.

Concept

De achterbouw werd vervangen door een nieuw volume dat aansluit qua bouwhoogte en -diepte bij de uitbouw van de aanpalende woning nr. 124. Het nieuw deel herbergt functies als keuken, bibliotheek, bureau, badkamer.
Er wordt echter afgeweken t.o.v. de bestaande vloerniveaus in het hoofdvolume: op de hoogte van de bestaande gelijkvloerse en 1e verdieping worden er in de uitbreiding 3 niveaus voorzien.
De circulatie doorheen het volledige gebouw wordt gewijzigd: de oude trappen worden weggenomen en vanaf de inkomhal (de oude witmarmeren trap naar de "bel-├ętage" wordt wel bewaard) kan men helemaal doorkijken naar de aanzet - een nieuwe trap naast de keuken - van een "wandeling" die oud en nieuw verbindt. Van de keuken gaat het langs een bibliotheek, uitkijkend op de keuken, terug naar de oude trappenhal. Via tussenniveaus, tussenbordessen, trappen van verschillende lengte en helling zijn oud en nieuw op de daaropvolgende verdiepingen met elkaar verweven.
Dat leidt tot een grote ruimtelijkheid met steeds wisselende zichten, soms intern gericht, soms gericht naar de stad.
Op het hoogste niveau van de uitbouw is een kleine patio gelaten die niet alleen rechtstreeks licht en lucht brengt in (de ouderbadkamer in) het hoofdgebouw, maar die ook toelaat om, vanuit verschillende ruimtes, terug te kijken naar de ingrepen die zijn gebeurd.

Materialisatie

Het nieuwe volume is grotendeels een houtskeletconstructie met buitenwanden die 23 cm minerale wol bevatten.
De bekleding bestaat uit vezelcementplaten die in een wisselend patroon en in 2 kleuren zijn voorzien.
Binnenin wordt de sfeer van het herenhuis afgewisseld met strakke vormgeeflijke elementen en materialen.