Home
Woning OD
  • Uitbreiding met praktijkruimte bij een ééngezinswoning

  • Uitbreiding met praktijkruimte bij een ééngezinswoning

  • Uitbreiding met praktijkruimte bij een ééngezinswoning

  • Uitbreiding met praktijkruimte bij een ééngezinswoning

  • Uitbreiding met praktijkruimte bij een ééngezinswoning

  • Uitbreiding met praktijkruimte bij een ééngezinswoning

Situering: Veltem-Beisem, Stationsstraat

Architect: a33

Ontwerp:2008

Opdracht: Uitbreiding met praktijkruimte bij een ééngezinswoning

Uitvoering: 2009-2010

Situering van de opdracht

De opdrachtgever wil voor de bestaande woning in de Dorpskern een aanvulling realiseren die volgende programatorische eisen bundelt:
- een bijkomende polyvalente ruimte / speelruimte
- een bjkomende gelijkvloerse praktijkruimte / tentoonstellingsruimte (beide opdrachtgevers zijn kunstschilder)
- bijkomende kinderkamers met eigen badkamer.
Het perceel met de bestaande woning is gelegen op de (scherpe) hoek van 2 straten.

Concept, volume, architectuur

De uitbreiding is opgevat als een eenvoudig volume met 2 bouwlagen en een lessenaarsdak in een hedendaagse vormentaal.
Het gelijkvloers bestaat enerzijds uit de polyvalente (speel)ruimte die aansluit bij de bestaande woning en anderzijds uit een praktijk- en expositieruimte met wachtruimte en wc; die laatste zijn apart toegankelijk via een loopvlak op de zijgevel.
Het vloerniveau van de bestaande woning werd doorgetrokken in de polyvalente ruimte; de praktijkruimte is ongeveer een halve meter hoger gelegen, aansluitend op het tussenbordes van de nieuwe interne verticale circulatie. Die is namelijk gewijzigd: de steile, plaats in beslag nemende trap in de bestaande leefruimte werd verwijderd en vervangen door een opvallende open stalen trap in de uitbreiding die vertrekt van op een tussenbordes.
De verdieping heeft een eenvoudige opbouw met badkamer, wc en drie slaapkamers. De tussenwanden zijn uitgevoerd als lichte wanden zodat een wijziging van indeling/gebruik in de toekomst mogelijk blijft.
In één beweging werd ook de vloerbekleding in de bestaande leefruimte geïsoleerd en vernieuwd (parket) en werd de keldertrap via een sculpturale “omgekeerde trap” afgeschermd.
Het uniforme volume van de uitbreiding werd grondig geïsoleerd en bekleed met een witte gevelpleister. Die zorgt ervoor dat de private buitenruimte achter de nieuwbouw ook nog voldoende “licht” blijft.
De raamopeningen – in het teken van “het vierkant” - zijn op een speelse en functionele manier in de gevels geplaatst. Accenten in de voorgevel vormen daarbij de gekleurde glasplaat in het raam in de polyvalente ruimte op vloerniveau, de stalen kaders rond de verdiepingsramen en de terugliggende “expositievitrine”.
Ondanks het contrasterende karakter van de uitbreiding zijn er een aantal visuele “links” met de bestaande woning. Zo wordt in de voorgevel de kroonlijsthoogte van de bestaande woning doorgetrokken. En de betonnen gevelplint sluit aan op de gecementeerde plint van de bestaande woning.

Kunstintegratie

De opdrachtgevers zorgden mee voor de kunstige integratie van de oude vloertegels en het metaalwerk.