Home
Woning Smeyers

Situering: Lubbeek, Zandveldstraat

Op een terugliggend perceel aan de steenweg Leuven-Diest werd een bestaande woning getransformeerd en uitgebreid met een kunstenaarsatelier.
De woning en de nieuwe constructie worden met elkaar verbonden via een passerel met toegangen voor- en achteraan. Hierdoor wordt het atelier zowel aan straat- als tuinzijde toegankelijk zonder dat private ruimtes betreden moeten worden. Deze passerel ontsluit via trappen de halfondergrondse las- en presentatieruimte en het schildersatelier op de mezanine. Achteraan geeft de passerel toegang tot de keuken.
Wanden en vloer uit gewapend beton in combinatie met de stalen borstweringen geven het atelier een industriƫle, sobere look. Tussen de houten dakbalken verzorgen geperforeerde gipskartonplaten de akoestiek. Een doorlopende lichtstraat zorgt voor overvloedig daglicht in het atelier en in de bestaande woning, terwijl de doorlopende dakbalken fungeren als zonwering.
De betonstructuur werd aan de buitenzijde afgewerkt met een cederhouten bekleding met doordachte uitsnijdingen voor de ramen in wit aluminium. Het inkomdeurgeheel vormt de overgang tussen bestaand en nieuw in de voorgevel. Het uitspringende hoekraam in de voorgevel doet dienst als vitrine waarin kunstwerken geƫxposeerd kunnen worden en een laag bandraam aan de tuinzijde geeft licht aan en zicht vanuit het halfondergrondse atelier.