Home
Woning VC
  • Verbouwing van een rijhuis

  • Verbouwing van een rijhuis

  • Verbouwing van een rijhuis

  • Verbouwing van een rijhuis

  • Verbouwing van een rijhuis

Situering: Leuven, Ridderstraat

Architect: a33

Uitvoering: 2004

Bij de renovatie van deze kleine stadswoning werd de bestaande indeling – woonruimtes op gelijkvloers, slaapkamers op verdieping en gesloten zolder onder het zadeldak – grondig gewijzigd. Op het gelijkvloers worden slaapkamer, berging en badkamer voorzien. Een trap leidt naar een open ruimte die de kookwand, leef- en eetruimte omvat. Daarboven situeert zich een insteekverdieping die als werkruimte en/of logeerkamer kan gebruikt worden. In de nok van het dak bevinden zich de stookplaats en een kleine zolder. Terwijl de voorgevel slechts subtiele wijzigingen ondergaat om het straatbeeld te respecteren, wordt de gesloten achtergevel vervangen door één grote glaspartij die nagenoeg de volledige breedte en hoogte van het gevelvlak inneemt. Deze geeft licht aan de voornaamste vertrekken en biedt vanuit leef- en werkruimte een ver uitzicht over de niet bebouwde zijde van het halfopen bouwblok. De bestaande achterbouwsels maken plaats voor een verhoogd, zuidoost gericht terras.

De verbouwingswerken werden met een minimaal budget (90.000€) en veel eigen werk van de opdrachtgever gerealiseerd. De woning werd daarom ook opgenomen in de eerste editie van het Belgisch Budget Bouwboek (2007).

(foto 1: Jan Liegeois)