Home
Woning VH
  • Bouwen van een 3-gevelwoning binnen een ecologisch kader

  • Bouwen van een 3-gevelwoning binnen een ecologisch kader

  • Bouwen van een 3-gevelwoning binnen een ecologisch kader

  • Bouwen van een 3-gevelwoning binnen een ecologisch kader

Situering: Heverlee, Groeneweg

Architect: a33

Uitvoering: 2005-2007

Conceptueel - architecturaal

Het bouwperceel ligt in een kleine verkaveling van 4 loten, bestemd voor half-open bebouwing, geklemd tussen Tervuursesteenweg, de E340 en de Sociale Hogeschool te Heverlee.
Niettemin krijgt men, zeker uitkijkend naar achter, een glooiend landschap te zien dat een vrij landelijke indruk geeft.
Tussen straat en terrein is een aanzienlijk niveauverschil van ca. 1,30 m.
De heterogene omgevende bebouwing (woningen, rusthuis, …), en meer bepaald het eclectische, historiserende naastliggende pand, werkten niet bepaald inspirerend bij het ontwerpen.
De gebouwde woning is in de geschetste context opgevat als een zeer compact volume met een hoge graad van abstractie, waarbij gevels en dak op een zelfde manier worden behandeld: alles is bekleed met blauw gesmoorde tegelpannen. Het hier en daar voorziene houten lattenwerk voor de openingen (beperking inkijk, zonnewering, …) moet het abstractieniveau nog verhogen.
Er is een overgangszone buiten/binnen gecreëerd via een overdekte buitenruimte die over de 4 niveaus in de woning zichtbaar doorloopt; de draagvloeren zijn er nl. voorzien in industriële roosters. De geveldelen die door de uitsnijding in het volume zichtbaar zijn geworden, zijn – contrasterend met de donkere buitenschil van de woning – wit bepleisterd.
De structurele opbouw van de woning is eenvoudig: een brede travee met de leefruimtes, slaapkamers, grote zolderruimte … en een smallere travee met technische lokalen, natte zones (wasplaats, keuken, badkamers …) en circulatie.

Aandacht voor ecologie

De woning is ontworpen met een grote aandacht voor energie en ecologie
- een grote compactheid; rechthoekig grondplan zonder uitsteeksels, zadeldak
- goede isolatiewaarde (± K 37)
- mechanische ventilatie, o.a. met grondbuis (koeling in de zomer door via de grond afgekoelde lucht)
- zonnepanelen voor de productie van sanitair warm water, gekoppeld aan een duoboiler en een condenserende gaswandketel
- regenwaterrecuperatie
- waterdoorlatende verhardingen zoals grastegels, planken

Materialen en binneninrichting

Op het leefniveau werden de keukenkasten, livingkast en bureauwerkblad consequent in dezelfde materialen ontworpen, een combinatie van eenvoudig zwart en wit hogedruklaminaat. Ze verwijzen ook naar de buiten zichtbare tinten van de gevelpannen en buitenbepleistering.
De gebruikte bambooparket geeft, ondanks de zwart-wit combinaties, een warme uitstraling aan het gelijkvloers.