Home
Keyserlei
  • Heraanleg van de Keyserlei

  • Heraanleg van de Keyserlei

  • Heraanleg van de Keyserlei

  • Heraanleg van de Keyserlei

  • Heraanleg van de Keyserlei

  • Heraanleg van de Keyserlei

Situering: Keyserlei, Antwerpen

Opdrachtgever: Stad Antwerpen

Ontwerper: Manuel de Sola-Morales / a33

Uitvoering: 2011-2012

Situering van de opdracht

Het publieke beeld van de Keyserlei is een van de belangrijkste componenten van het visuele geheugen van Antwerpen. De Keyserlei is de toegangspoort tot de stad voor treinreizigers.
Haar rijkheid aan activiteiten, vermenging van kleinhandel, horeca, wonen en recreatie, maken van deze doorgang een complexe en variërende stedelijke plek. Deze variëteit, die de voornaamste aantrekkingskracht is van de plek, is terzelfdertijd de oorsprong van conflicten en nadelen. Wanorde en verloedering geven vandaag een gevoel van verwildering, onverzoenbaar met de impliciete waardigheid van de ruimte en met de grandeur van haar perspectieven en dimensies.

Uitwerking

De oost-west oriëntatie van de Keyserlei maakt een duidelijk onderscheid tussen zon- en schaduwgevel, een onderscheid dat zich spontaan vertaalt in de verschillen van activiteit en gebruik. Het nieuwe project doorbreekt de bestaande symmetrie en verplaatst de weg voor gemotoriseerd verkeer naar de schaduwzijde.

Het straatprofiel is ontworpen in de geest van een autoluwe straat waar de fietser de hoofdgebruiker is. De Keyserlei blijft een belangrijke bus-as met dubbele richting. Het publieke verkeer zal echter voorrang verschaffen aan de fietsers.

Het midden van de Keyserlei wordt het domein van de voetganger. De promenade biedt een breed platform, uitgevoerd in oranjegele toplaag, met het befaamde centraal perspectief van het Centraal Station voor de voetgangers.
De 4 rijen van bomen zijn één van de voornaamste structurele elementen die identiteit geven aan de 19e eeuwse stadsboulevard. De strak uitgelijnde bomen definiëren de tussenliggende ruimtes.

De terrassen bevinden zich in de publieke ruimte op 4m van de gevels. Dwars op de as van de straat worden vertikale structuren gemonteerd, transparant en reflecterend. Als horizontale bescherming worden overal gelijkaardige luifels voorzien. Er wordt één beeldkwaliteit bepaald voor de volledige lengte van de Keyserlei.