Home
Bevelschrans
  • Nieuwbouw 11 sociale woningen

  • Nieuwbouw 11 sociale woningen

  • Nieuwbouw 11 sociale woningen

  • Nieuwbouw 11 sociale woningen

  • Nieuwbouw 11 sociale woningen

  • Nieuwbouw 11 sociale woningen

Situering: Kiezelweg, Nijlen

Opdrachtgever: CV Zonnige Kempen

Studiebureaus: LISST

Uitvoering: 2014-...

Het perceel is gelegen aan de rand van het dorp, net binnen het woongebied, maar met een grote openheid naar het agrarisch landschap. Het langgerekte terrein, met één zijde langs een fietsweg vraagt om een specifieke oplossing.

Er werd afgestapt van het idee van de klassieke verkaveling met een uitgesproken voor- en achterkant. De woningen krijgen hun toegang aan tegenoverliggende zijden waardoor aan beide zijden een collectieve buitenruimte ontstaat; een semi-publieke
speelzone aan de éne en een semi-private ‘porch’ aan de andere kant. De bestaande gracht wordt verbreed en wordt ingezet als natuurlijke scheiding tussen het fietspad en de semi-private buitenruimte. Vervolgens werd de rij opgedeeld in twee volumes, op maat van de omgeving. Verspringingen en kanteling zorgen voor fragmentatie en vormgeving van de (semi-)private buitenruimte.

Er worden in totaal 11 woningen voorzien. In het linker volume worden 3 grondgebonden woningen georganiseerd. Rechts worden 3 aangepaste bejaardenwoningen geschakeld met 5 appartementen. De meeste woningen zijn opgevat als doorzonwoningen
met een private buitenruimte die de relatie aangaat met het gemeenschappelijk domein. De bejaardenwoningen hebben een semi-private buitenruimte met zicht op het fietspad, beschaduwd door de overkraging, en een privaat terras dat kan worden opengesteld naar de semipublieke speelzone. De verdiepingswoningen hebben een eigen zuidoost-gericht terras dat (verge)zicht biedt over het landschap.

De volumes krijgen een asymmetrisch zadeldak en een houten gevelbekleding, een vormgeving die aansluit bij het rurale archetype. Enkel de gelijkvloerse terugwijkende geveldelen worden uitgevoerd in een geritmeerde afwisseling van glas en vezelcementpanelen.

De houtskeletwanden zorgen voor een goed geïsoleerde schil met een beperkte muurdikte. Het groendak aan de noordwestzijde is niet alleen ecologisch interessant om regenwater te bufferen, maar heeft eveneens een gunstige invloed op de
energiehuishouding. In combinatie met een zonneboiler en een verbeterde luchtdichtheid wordt een gemiddeld E-peil = 52 en K-peil = 29 gerealiseerd.