Home
Donkerstraat
  • Renovatie van een sociaal appartementsgebouw

  • Renovatie van een sociaal appartementsgebouw

  • Renovatie van een sociaal appartementsgebouw

  • Renovatie van een sociaal appartementsgebouw

  • Renovatie van een sociaal appartementsgebouw

  • Renovatie van een sociaal appartementsgebouw

Situering: Donkerstraat Leuven

Opdrachtgever: Dijledal cvba

Studiebureaus: Newton bvba (stabiliteit)

Architect: a33

Opdracht: Renovatie van 16 sociale appartementen

Uitvoering: 2005-2006

Kostprijs: 1.266.000 excl. BTW

Het gerenoveerde appartementsgebouw situeert zich langs een invalsweg naar het historisch centrum van Leuven en dateerde uit de jaren ‘50. Achter het gebouw bevond zich een open groene ruimte die echter slecht onderhouden werd en slecht bereikbaar was vanuit het gebouw zelf. De 16 appartementen voldeden qua oppervlaktenormen, thermische prestaties en comfortniveau niet meer aan de huidige eisen op dat vlak.

Het aantal appartementen werd na renovatie teruggebracht tot 12, door de realisatie van 4 duplex appartementen. Elk appartement kreeg ook een volwaardige buitenruimte: aan de voorgevel inpandig en afschermbaar met strekmetaal panelen; aan de achterzijde als uitkragende, met schuiframen afsluitbare “buitenkamers”. Het spel van de terrassen (gesloten of open, inpandig of uitkragend, …) vormt een tegengewicht voor de monotonie van de bestaande raamopeningen die grotendeels bewaard bleven.
De gevels (bestaande voorgevel met kwartsbetonpanelen bekleed, achtergevel wit geschilderde baksteen) kregen een facelift, ingegeven door thermische, bouwfysische en architecturale overwegingen. Het hele gebouw werd ingepakt met kleinformaat vezelcementplaatjes, met uitzondering van de middenpartij in de voorgevel die met zijn combinatie van glas en strekmetaal (inpandige terrassen) een accent in het geheel werd.
Een nieuwe loopbrug aansluitend op het centrale trappenhuis vormt een directe verbinding vanuit het gebouw naar het achterliggende groen.