Home

Hogeweg C1

Concept

Het project bestaat uit twee onderdelen binnen de ontwikkeling van een nieuwe wijk van ongeveer 330 woonentiteiten. Het appartementsgebouw en de 5 rijwoningen naast het Zeemanshuis Stella Maris liggen op een strategische plaats en vormen de aanzet en mogelijke blikvanger van de volledige verkaveling vanaf de Hogeweg. De andere 5 rijwoningen liggen min of meer onopvallend naast het appartementsgebouw van kavel C2.

Zon en uitzicht voor alle appartementen

De strategische ligging van de cluster geeft de mogelijkheid om de leefruimtes van alle appartementen te laten genieten van de zon, een uitzicht over het park of een uitzicht op de groene zone ten westen van de Hogeweg.

Een aangename relatie met straat en tuin voor alle woningen

We kiezen tevens voor doorzonwoningen met een doorlopende leefruimte die licht neemt aan straat en tuin en zich ruimtelijk open plooit naar de tuin toe via de keuken.

Relatie van de gemeenschappelijke delen met de straat

De gemeenschappelijke ruimtes op het gelijkvloers worden extra gemarkeerd en laden het hoekvolume op. De hoofdtoegang van het project bevindt zich op de hoek van het fietspad en de Hogeweg en wordt gemarkeerd door een uitsnijding in het volume en sterk verticaal geprofileerde raampartijen. De tweede toegang situeert zich nabij de doorgang en is op een gelijkaardige manier duidelijk zichtbaar vanaf de straat. De trap- en lifthal situeren zich aan de straatzijde, zodat het gebouw duidelijk leesbaar is voor de bezoeker.

Interne ontsluiting van de appartementen

De appartementen worden ontsloten vanaf gemeenschappelijke gaanderijen, die zich situeren aan de achterzijde (noordgevel). De woningen en het grondgebonden duplexappartement krijgen hun toegang vanaf de Hogeweg of de fietsas.

Attractief beeld via een sculpturaal samenspel

Het geheel van de 5 woningen langs de kavel C2 bevat twee types met een wisselende kroonlijsthoogte en een verschillend materiaalgebruik (twee soorten baksteen), waardoor een subtiel sculpturaal ensemble wordt bekomen.
Het geheel van de 5 woningen langs het Zeemanshuis is op een gelijkaardige manier opgebouwd en sluit naadloos aan bij het appartementsgebouw op de hoek. Het duplexappartement vormt samen met het dakappartement een gelijkaardig volume als dat van de twee hoge woningen en fungeert als een ‘opstap’ naar het hogere volume langs het fietspad. De uitsnijdingen op het gelijkvloers spelen in op de wisselende kroonlijsthoogte.

Situering: 
Hogeweg te Sint-Amandsberg
Opdrachtgever: 
WoninGent
Architect: 
A33 architecten
Studiebureaus: 
Ingenieursbureau Norbert Provoost (stabiliteit), A33- Tech3 (technieken), Egeon Ingenieurs (EPB), IVW-Consult (veiligheid)
Opdracht: 
10 Sociale woningen en 15 sociale appartementen
Ontwerp: 
2015-2016
Uitvoering: 
2017-2018
Kostprijs: 
3.313.000 (excl.)