Home
Maalboot

Situering: Maalbootstraat, Antwerpen

Opdrachtgever: Woonhaven Antwerpen

Studiebureaus: A33 architecten (technieken), Rudy Veelaert (veiligheid)

Architect: A33 architecten

Ontwerp:2013-2014

Opdracht: Vervangingsbouw met 7 sociale appartementen

Uitvoering: 2014-2016

Kostprijs: 917.926 (excl.)

Het project situeert zich op de kruising van de Oostendestraat en Maalbootstraat en heeft zicht op een plein dat aansluit op de Grote Baan te Hoboken. Het bestaande appartementsgebouw met 8 appartementen en kelder voldeed niet meer aan de hedendaagse woonnormen en oppervlakte eisen. Het wordt afgebroken en vervangen door een appartementsgebouw met 7 doorzon-appartementen over 4 bouwlagen.

Deze appartementen krijgen een open leefruimte, die gericht is op het zuid(oost)en en het noord(west)en. Ze genieten van de zuiderzon via een terras aan de tuinzijde en krijgen ook een zicht naar het openbaar domein (op het plein en in de Oostendestraat).
Op het gelijkvloers wordt één appartement voorzien met tuin. Aan de andere zijde van het perceel bevinden zich de toegang, een gemeenschappelijke fietsenstalling en berging/tellerlokaal. Grote glaspartijen op het gelijkvloers en de doorzon leefruimtes zorgen mee voor een levendig straatbeeld. De verticale circulatie bevindt zich tussen beide appartementen, waarbij de traphal een natuurlijke lichtinval krijgt via de straatzijde.

Het nieuwe appartementsgebouw komt qua typologie en ruwe indeling sterk overeen met het bestaande gebouw, waarbij de appartementen echter meer leefbaar gemaakt worden en voldoen aan de huidige normen en wetgeving.
Het gebouw integreert zich op een dubbele manier in zijn omgeving. Wat het volume betreft:

- volgt de voorbouwlijn van het nieuwe volume deze van het bestaande gebouw;
- wijkt de achterbouwlijn van het nieuwe volume terug t.o.v. deze van de bestaande bebouwing, wat gunstig is voor het kleine binnengebied en de achterzijden van de aanpalende volumes: meer zon, lichtinval, ...;
- krijgt de achtergevel een verspringend verloop, zodat de terrassen meer privacy krijgen t.o.v. elkaar en t.o.v. de aanpalende bebouwing.

Wat het gevelbeeld betreft, krijgt het nieuwe hoekgebouw - net zoals het bestaande - een sokkel in beton en verticale accenten via de raampartijen/betonpanelen aan de leefruimtes. Het idee van bovenbouw en sokkel wordt echter verder uitgewerkt:

- openingen in sokkel en bovenbouw worden visueel niet met elkaar verbonden;
- in de sokkel (aan de straatzijde) wisselt het beton af met verticaal geritmeerde en strak gedetailleerde schrijnwerkgehelen.

De kleur van baksteen is roodbruin genuanceerd en speelt in op de kleuren van de andere baksteengevels in de straat.