Home
Melkwezer

Situering: Dorpstraat, Linter / Melkwezer

Opdrachtgever: Sociale woningen Landen

Studiebureaus: LISST bvba (technieken/stabiliteit), D + A Consult (buitenaanleg)

Architect: A33 architecten

Ontwerp:2009-2011

Opdracht: 12 Sociale wooneenheden

Uitvoering: 2012-2013

Kostprijs: 2.593.000 (excl.)

concept

Het project kadert binnen de globale kernherwaardering van Melkwezer met o.a. de heraanleg van een deel van de Dorpsstraat en de aanleg van een dries langs de Dorpsstraat, aansluitend op het dorpsplein langs ’s Hertogenhof. Er wordt aan één zijde van de dries een inbreidingsproject van 18 sociale woningen voorzien, verdeeld over vier bouwvolumes. Aan de binnenzijde van de volumes wordt een quasi verkeersvrij plein voorzien, dat aansluit op een speeltuin/boomgaard.

Qua inplanting en typologie wordt aangesloten op de in de buurt vaak voorkomende typologie van de hoeve met een schuur langs de straatzijde met daarnaast het (meestal iets hogere) woonhuis en het erf erachter met bebouwing aan twee zijden.

De 'schuur' wordt opgetrokken in klassiek metselwerk met volle voeg, dakpannen, 'poortgehelen in hout'. Enkel de dakkapellen in zink vormen hierop een uitzondering.

De andere volumes wijken hiervan af. Zij krijgen een lessenaarsdak in zink of een plat dak. De accentuering van de toegangen gebeurt via insprongen en/of deurbekledingen in vezelcementplaten. De samenhang met de 'schuur' gebeurt door het gebruik van dezelfde baksteen. Om het hedendaags karakter van de andere volumes te beklemtonen wordt voor deze baksteen gebruik gemaakt van een dunbedmortel zonder voeg.