Home
MTH (Merksemse Tegelhallen)
  • Vervangingsbouw Antwerpen Noord

  • Vervangingsbouw Antwerpen Noord

  • Vervangingsbouw Antwerpen Noord

  • Vervangingsbouw Antwerpen Noord

  • Vervangingsbouw Antwerpen Noord

  • Vervangingsbouw Antwerpen Noord

  • Vervangingsbouw Antwerpen Noord

Situering: Viaductdam/Bredastraat, Antwerpen

Opdrachtgever: CVBA ABC

Studiebureaus: DS Engineering - SB Heedfeld

Architect: a33 architecten

Opdracht: bouwen van 33 sociale huurappartementen met ondergrondse parkeergarage (gewonnen wedstrijd)

Uitvoering: 2013 - 2015

De van oudsher industriële buurt "Dam" in Antwerpen Noord ondergaat een razendsnelle ontwikkeling op het vlak van wonen en door de aanleg van park "Spoor Noord" dat ook de openbare ruimte op grote schaal herdefinieert.

Het project probeert rekening te houden met een mogelijke evolutie van de onmiddellijke omgeving.
Wordt dit toekomstscenario gerealiseerd dan kan er een meerwaarde ontstaan voor het project én de buurt, maar ook zonder een ontwikkeling van de buurt in de voorgestelde zin blijft de oplossing voor het specifieke perceel stedenbouwkundig en architecturaal waardevol.

Het nieuwe gebouw wordt opgetrokken in een bruinrood genuanceerde baksteen, hetgeen op het vlak van materiaalgebruik perfecte aansluiting waarborgt met de omgeving. Desalniettemin zal het gebouw zich als hedendaagse ingreep manifesteren en een nieuwe blikvanger zijn op deze strategische plaats in een buurt in volle ontwikkeling.
De nodige aandacht wordt geschonken aan de delicate relatie met de omliggende gebouwen: er wordt voor extra licht en lucht gezorgd zonder daarbij de privacy van eenieder te verwaarlozen.
De doorlopende trappenkokers, beëindigd met een glazen kop, vormen een architecturaal accent: ze zullen letterlijk en figuurlijk het gebouw een grotere uitstraling geven.
Voor het binnengebied is duidelijk geopteerd voor een semiprivate sfeer en veel gemeenschappelijke open ruimte. In het toekomstscenario zien we de aanliggende hoge scheimuren sneuvelen zodat gewerkt wordt aan een groene long voor het hele (grotere) gebouwenblok, dat uitstraalt tot aan de randen ervan.