Home
St.- Maartensdal Blok 4
  • totaalrenovatie van sociale appartementen en ondergrondse parking

  • totaalrenovatie van sociale appartementen en ondergrondse parking

  • totaalrenovatie van sociale appartementen en ondergrondse parking

  • totaalrenovatie van sociale appartementen en ondergrondse parking

  • totaalrenovatie van sociale appartementen en ondergrondse parking

  • totaalrenovatie van sociale appartementen en ondergrondse parking

Situering: Sint-Maartensdal, Leuven

Opdrachtgever: C.V. Dijledal

Studiebureaus: Establis (stabiliteit), ESSA (technieken)

Architect: A33

Opdracht: Renovatie van 1 woonblok met 133 studio's. naar 75 appt., een kinderdagverblijf op het gelijkvloers en een ondergrondse parkeergarage (2 lagen)

Uitvoering: 2011-2013

Kostprijs: ±10.741.000,- euro (EXCL.)

Omschrijving

Het bestaande gebouw is, omdat het geen ontwerp is van architect Renaat Braem, atypisch voor de sociale woonwijk Sint-Maartensdal te Leuven, daterend uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het staat enigszins geïsoleerd van de rest van de gebouwen en is door zijn typische baksteenarchitectuur ook afwijkend in zijn verschijningsvorm.
Het gebouw bestaat uit 2 nagenoeg identieke, rond de centrale traphal gepuntspiegelde blokken met functionele typeplannen en een typerende 45° gevelarchitectuur uit de jaren '70.

Ingrepen

- Wonen op het gelijkvloers is niet kwalitatief. Het wordt vervangen door een kinderdagverblijf, technische ruimtes en een fietsenstalling.
- De volledig niet-dragende binnenindeling en de technische schachten worden verwijderd om woonentiteiten naar hedendaagse normen te kunnen realiseren. Er wordt een mix voorzien van 1- en 2- slaapkamerappartementen.
- De woonvertrekken (woonkamers en slaapkamers) worden maximaal langs de gevels geplaatst voor een optimale daglichttoetreding en de strook van 2m langsheen de gemeenschappelijke gangen worden gebruikt voor functionele ruimtes: dag- en nachthal, keuken (inpandig maar open naar de leefruimte), berging, toilet, en badkamer.
- De buitenschil wordt maximaal geïsoleerd zonder zware bijkomende constructieve ingrepen. Voor de lange gevels is houtskeletbouw met doorgedreven isolatie (> 20 cm !) de genomen optie met inachtneming van de eisen van akoestiek en brandveiligheid.
- De nieuwe gevel sluit door het gebruik van gevelpanelen en kleur (terracotta rood) aan bij de wijk Sint-Maartensdal (getransformeerd door a33 en ART). Aangezien het bestaande gebouw geen architecturaal icoon is kan er vrijer en op een meer hedendaagse manier mee omgesprongen worden.
- Aan de gevels wordt voor elke woongelegenheid een terras van 2,4 x 2,0 m opgehangen. Omwille van de daglichttoetreding in de woonkamers verspringen de terrassen, zodat de ramen nooit volledig bedekt zijn door een bovenliggend terras. Bovendien ontstaat hierdoor een fris, gevarieerd en hedendaags gevelbeeld.
- De bestaande erkers worden weggenomen. Hierdoor verhoogt de compactheid, verbetert de isolatie-waarde, worden de koudebruggen weggewerkt en vermindert de kostprijs (20% minder gevel).
- Een ver doorgedreven uniformisering - 75 identieke keukens, 75 identieke terrassen, 75 identieke terrasdeuren en 237 identieke kleinere ramen - is ongetwijfeld budgetmatigend.
- De bestaande ondergrondse parkeergarage wordt grondig gerenoveerd, opgefrist en voorzien van de nodige rook-en warmteafvoer. De appartementen krijgen er ook individuele bergingen.
- Binnen de beperkingen van de bestaande en behouden structuur wordt er zoveel mogelijk voldaan aan de nieuwe verordening toegankelijkheid.