Home
Stationstraat Westmeerbeek
  • Stationsgebouw als footprint voor een zigzagbeweging

  • Stationsgebouw als footprint voor een zigzagbeweging

  • Stationsgebouw als footprint voor een zigzagbeweging

  • Stationsgebouw als footprint voor een zigzagbeweging

  • Stationsgebouw als footprint voor een zigzagbeweging

  • Stationsgebouw als footprint voor een zigzagbeweging

  • Stationsgebouw als footprint voor een zigzagbeweging

Situering: Stationstraat, Westmeerbeek

Opdrachtgever: CV Zonnige Kempen

Studiebureaus: Newton (stabiliteit)

Architect: a33

Opdracht: Nieuwbouw 6 woningen en jeugdcentrum

Uitvoering: 2004-2005

Kostprijs: 730 000, 00 euro excl. BTW en erelonen

Op het perceel bevindt zich de oude woning van de stationschef van Westmeerbeek, en de bijhorende wachtruimte. Rechts van het terrein loopt op de vroegere spoorlijn een fietspad, links is de toegangsweg naar een conservenfabriek. Het nieuwe gebouw herneemt de contouren van de af te breken woning en ontwikkelt zich als een slang verder op het terrein. De slang herbergt vooraan de woningen en de carports; achteraan het jeugdcentrum. Aangezien de 4 zijden van het gebouw gelegen zijn aan een publiek toegankelijke weg of pad, hebben ze allen het karakter van een voorgevel. De ingang van het jeugdcentrum bevindt zich aan de achterzijde, weggekeerd van de woningen. In de toekomst kan dit jeugdcentrum omgebouwd worden tot twee bijkomende woningen. Hiervoor werden reeds de nodige gevelopeningen en terrassen voorzien.