Home
Tréfil Arbed Noord
  • Kwalitatieve sociale woningen langs de Schelde

  • Kwalitatieve sociale woningen langs de Schelde

  • Kwalitatieve sociale woningen langs de Schelde

  • Kwalitatieve sociale woningen langs de Schelde

  • Kwalitatieve sociale woningen langs de Schelde

Situering: Site Tréfil Arbed Noord , Gent

Opdrachtgever: WoninGent

Studiebureaus: studieburo Mouton b.v.b.a. (stabiliteit) – R. Boydens b.v.b.a. (technieken)

Architect: a33

Ontwerp:2006-2007

Opdracht: 44 sociale appartementen met parkeergarage

Uitvoering: 2010-2012

Kostprijs: ± 5.383.000 euro (excl. BTW)

A33 behaalde deze opdracht na een architectuurwedstrijd in twee fazen.

Het terrein is gelegen langs de Schelde en het sluit via de zuidelijke zijde aan bij een uitloper van het kleinschalig stedelijk weefsel van Gentbrugge. Aan de andere zijden wordt het begrensd door verschillende grootschalige elementen: de Schelde, een brug en een park. De open ruimte rond het perceel genereert verre uitzichten op de Schelde, de kantoorontwikkelingen op de site Trefil Arbed en diverse beeldbepalende elementen in de skyline van Gent.

Er zijn drie afzonderlijke bouwblokken zodat een relatie ontstaat tussen de aanpalende woonstraat en de Schelde. Deze opdeling laat tevens toe om 2/3 sociale appartementen te voorzien en 1/3 van de appartementen beschikbaar te stellen voor de private verkoopmarkt. De appartementen zijn zodanig ontworpen dat ze gericht zijn op het zuiden of zuidwesten en tegelijkertijd een zicht krijgen op de Schelde.

De drie bouwblokken worden ondergronds verbonden via een parkeergarage, die toegankelijk is via een in- en uitrit tussen de bouwblokken. Op de parkeergarage wordt een licht verhoogde semi-openbare esplanade voorzien, die toegankelijk is via hellende vlakken tussen de gebouwen en op de hoeken van het perceel.
De esplanade geeft rechtstreeks toegang op de grondgebonden woningen. De gemeenschappelijke interne circulatie op de verdiepingen maakt gebruik van open buitengaanderijen, die een sociale functie kunnen vervullen.

Er wordt een mix van diverse woontypes voorzien: grondgebonden woningen over twee bouwlagen, duplex penthouses en kopappartementen.