Home
KIDO-uitbreiding

Maximalisatie spelruimte kinderdagverblijf KIDO met minimale uitbreiding!
Een uitbreiding van het kinderdagverblijf met 60m² was de vraag van de opdrachtgever. De randvoorwaarden van het smalle perceel in acht genomen, werd geopteerd een balkvormige uitbreiding van 3 bij 20 meter te voorzien. Dit smalle volume werd maximaal opengewerkt naar en verbonden met de bestaande speelruimte en de voormalige fietsenstalling, zodat één grote, centrale spelruimte gecreëerd werd waarin de bestaande dragende muur een mogelijke opdeelbaarheid toeliet.
Om maximaal daglicht in het bestaande gebouw te behouden, werd een lichtstraat voorzien over de volledige lengte van de uitbreiding. De doorlopende draagbalken van het dak zorgen voor zonwering.
De vloerbekleding van de uitbreiding en de voormalige fietsenberging werd voorzien van een gele polyurethaanvloer die samen met de groene en zwarte kleuraccenten voor contrastrijke ruimtes zorgen. Een verlaagd plafond in geperforeerde gipskarton zorgt voor een optimale akoestiek.
Het balkvormige volume is hoger dan het bestaande gebouw, zodat de bestaande houten luifels correct afgewerkt worden.
De gevels werden voorzien van verticale panelen uit prefab beton met een spel van verspringende witte aluminium ramen met elk een specifieke functie: het uitkragende raam aan de voorgevel fungeert als uithangbord, het lage hoekraam genereert een zicht naar de straat voor de allerkleinsten, het schuifraam geeft toegang tot de tuin en het terras, het bandraam zorgt voor extra zonlicht en de achterdeur doet dienst als nooddeur.