Home
Kinderopvang Fabota
  • Kinderopvang met repetitieruimte

  • Kinderopvang met repetitieruimte

  • Kinderopvang met repetitieruimte

  • Kinderopvang met repetitieruimte

Situering: Ridderstraat 33 – 3000 Leuven

Opdrachtgever: VZW 't Lampeke / Kinderwering Fabota / Compagnie Tarateren

Architect: a33

Opdracht: Kinderopvang met repetitieruimte

Uitvoering: 2010-2012

Kostprijs: 800.000,- euro incl. BTW en erelonen

De kinderwerking Fabota maakt deel uit van buurtwerk ’t Lampeke vzw en richt zich tot buurtkinderen uit de kleuterklas en lagere school. Omdat de kinderwerking een sterke groei kent, wordt de bestaande loods gesloopt en vervangen door een nieuwbouw vleugel. Deze wordt gebouwd op de plaats van het oude gebouw, zodat de besloten U-vorm op de site behouden blijft.
Op het gelijkvloers worden 2 lokalen voorzien voor kinderwerking. Ze beschikken elk over een grote centrale ruimte, een afzonderlijk platform, knusse hoek en kitchenette en staan in een directe relatie met de speelplaats. Tussen beide ruimtes bevindt zich de inkomhal, het sanitair en de trap naar de verdieping. Verder bevindt zich op het gelijkvloers een fietsenatelier. Op de verdieping zijn een repetitieruimte en een kleine kantoorruimte ondergebracht voor de compagnie tartaren.
Er wordt voorzien in een bruinrode baksteen en ramen in hout. Intern wordt de ruimtebeleving verhoogd door de split-levels in de lokalen voor kinderopvang en de visuele continuïteit tussen de traphal, de repetitieruimte en het kantoortje.

Om het energieverbruik te beperken, worden gevels, dak en vloer zeer goed geïsoleerd (K27) en wordt een ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie voorzien. Er is nagegaan dat de productie van de gebruikte materialen geen of weinig negatieve invloed heeft op het leefmilieu. Het regenwater van nieuwe en bestaande daken op de site wordt gerecupereerd.