Home
Rozemarijn
  • Nieuwbouw tehuis voor niet-werkenden, verblijfcentrum voor personen met een handicap en een dagcentrum

  • Nieuwbouw tehuis voor niet-werkenden, verblijfcentrum voor personen met een handicap en een dagcentrum

  • Nieuwbouw tehuis voor niet-werkenden, verblijfcentrum voor personen met een handicap en een dagcentrum

  • Nieuwbouw tehuis voor niet-werkenden, verblijfcentrum voor personen met een handicap en een dagcentrum

  • Nieuwbouw tehuis voor niet-werkenden, verblijfcentrum voor personen met een handicap en een dagcentrum

  • Nieuwbouw tehuis voor niet-werkenden, verblijfcentrum voor personen met een handicap en een dagcentrum

  • Nieuwbouw tehuis voor niet-werkenden, verblijfcentrum voor personen met een handicap en een dagcentrum

  • Nieuwbouw tehuis voor niet-werkenden, verblijfcentrum voor personen met een handicap en een dagcentrum

Situering: Grote Appelstraat, Haacht

Opdrachtgever: Vzw Rozemarijn

Studiebureaus: LISST (stabiliteit), Heedfeld (technieken), FI Safety Consult (VC en EPB)

Architect: a33

Opdracht: Nieuwbouw tehuis voor niet-werkenden, verblijfcentrum voor 20 personen met een handicap en een dagcentrum

Uitvoering: 2009-2010

Kostprijs: 2.400 000, 00 euro excl. BTW en erelonen

Inplanting

Het programma van het gebouw en zijn specifieke gebruikers vroegen om een gebouw over één, gelijkvloerse bouwlaag; door de gelijkvloerse oplossing en de nood aan voldoende licht in alle ruimtes ontstaat er een vrij uitgestrekt gebouw.
Het gebouw “meandert” mee met de straten om de bouwdiepte (vanaf de straat te rekenen) zoveel mogelijk te beperken.

Belevingswaarde en visuele kwaliteit van het project

Het gebouw krijgt een dynamisch uitzicht wegens:
- de meanderende vorm aan de straatzijde;
- de gelaagdheid van het gebouw: er zijn terugliggende delen in de voorgevel (overdekte buitenruimte) en er zijn verschillende hoogtes, gelegen in verschillende vlakken, die een zichtbare dieptewerking opleveren;
- het lijnenspel van de schuin oplopende delen.
De dynamiek van het gebouw wordt geruggesteund door het (deels) zichtbare gebruik van het gebouw: in de voorgevel is een uitgestrekte glazen pui, samenvallend met de gang naar de leefgroepen, die een deel van de activiteit in het gebouw prijsgeeft. Op die manier wordt ook de betrokkenheid van en op de buurt verhoogd.
Binnenin het gebouw zorgen verschillende plafondhoogtes, kleurgebruik, rustpunten, doorzichten, licht en donker ... voor een afwisselende ruimtelijke beleving.

Enkele planitems

- Het gebouw is omwille van zijn specifieke functies tweeledig: enerzijds het dagcentrum en anderzijds het verblijfstehuis. Ze zijn duidelijk van elkaar gescheiden, alhoewel circulatiegangen planmatig in elkaar overlopen er er een visueel doorzicht vanuit de gang van de leefunits naar het dagcentrum is door een dubbele beglaasde deur.
- Er is een dualiteit tussen uitzicht en bezonning die tot keuzes noopt: het zuiden (zon en licht) ligt aan de straatzijde, terwijl de rust en het weidse uitzicht aan de achterzijde liggen. Er is voor gekozen om de leefunits en de ateliers van het dagcentrum, m.a.w. de plaatsen waar de gasten het meest verblijven, te richten op het achterliggende landschap en de rust. Door raampjes in het verhoogde deel van het gebouw aan te brengen kan er toch rechtstreeks zon in de leefruimtes worden toegelaten en wordt de noordelijke orïentatie deels omzeilt.
- In de donkerste zone van het gebouw, het middendeel van het dagcentrum, worden puur technisch-functionele ruimtes ondergebracht: wasplaats, sanitair, berging.

Kunstintegratie

Kunstenaar Philippe De Smedt zorgde, in samenwerking met Paul Buelens (praktische uitvoering), voor een werk genaamd "Communication Breakdown". Het tegen de wanden gemonteerde werk bestaat uit blanke stalen panelen waaruit symbolen en leestekens zijn gelaserd die in densiteit op en neer gaan. Het geheel is uitgelicht met een LED-verlichting waardoor het 's nachts als een soort veiligheidsverlichting werkt. Het feit dat het in de beglaasde centrale gang naar de leefgroepen is gemonteerd zorgt ervoor dat het ook van buitenaf voor de voorbijganger zichtbaar is.