De eengezinswoningen op het Barbarahof in het centrum van Leuven maken deel uit van de reconversie van de Boerenbondsite. Deze kwam vrij na verhuis van de KBC naar de stationsomgeving. In het masterplan, dat door a33 samen met De Gregorio & Partners werd ontwikkeld, ligt de nadruk op woningbouw.

A33 stond in voor het ontwerp van de nieuwbouw van 9 eengezinswoningen en de herbestemming van het oude kantoorgebouw tot appartementen en studio’s rondom een groot binnenhof; ’t Roodhuys, dat hier verder niet behandeld zal worden.

De 5 rijwoningen hebben een gevelbreedte van 5,5m en zijn 11 meter diep. Ze bestaan uit 4 bouwlagen (waarvan de bovenste zich onder het dak bevindt) en staan op een ondergrondse parking met privé boxen. Het dagverblijf is omwille van het formaat van de woning verdeeld over twee verdiepingen.

Het in eerste type is er aan de inkom een klein dubbel hoog ontvangstsalon, centraal de keuken en aan de tuin de eetruimte. Op de verdieping liggen er achtereenvolgens een vide, een kleine zithoek en een vertrek. Via een dubbel hoog raam aan de straat is er zicht op de passage aldaar. Bovendien wordt op deze wijze het anders repetitieve gevelbeeld van de vijf woningen gebroken. De grote troef van dit huis is de vrije indeelbaarheid van de ruimtes. Zo kan bijvoorbeeld de kamer op het eerste verdiep ingezet worden als kantoor, slaapkamer of hobbyruimte.

Bij het tweede type, dat drie keer voorkomt, ligt de lage keuken aan de straat en de hoge eetruimte aan de tuin. Daarboven liggen respectievelijk een ruime en hoge zithoek en een werkhoek. Tussenin is er een vide met daarin de trap. Zo staan de woonvertrekken ruimtelijk en visueel met elkaar in verbinding. De gevel is sober, de verhoudingen van de ramen en haar verdeling is gebaseerd op de typische gevels uit de middeleeuwse binnenstad.

De kopwoningen vormen een aankondiging van het nieuwe Barbarahof en de schakel met het bestaande weefsel. Links en rechts van het bestaande gat aan de Drinkwaterstraat werd tegen de gemene muur een kleine woning gebouwd. Vervolgens wordt de straat overbouwd. Op deze manier wordt de historische ‘Rattemanspoort’ ruimtelijk vertaald. In dit volume bevinden zich nog twee woningen.

situering: Leuven
opdrachtgever: Barbarahof nv (Resiterra (Heijmans/KBC) en CFE)
i.s.m. De Gregorio & Partners
2010
foto's: Steven Massart

1/7
next project