Historisch gezien ligt de Donkerstraat tussen de 1ste en de 2de stadsomwalling: behorend tot de stad, maar evenzeer gericht op het buitengebied. De locatie biedt ook nu nog zicht op de stad en haar skyline enerzijds en de tuinen van de Wijnpers anderszijds.

Als belangrijke invalsweg van Leuven vraagt de plek om een sterk architecturaal gebaar, een poortgebouw voor de stad.

Het ‘weifelen tussen stad en platteland’ is de drager van het ontwerp. De appartementen zijn grotendeels georganiseerd langs de lange gevels van het gebouw (oost en west) en benutten de potenties van de plek: licht, zon en een boeiend uitzicht.

Verschillende geel gekleurde uitsnijdingen zijn beeldbepalend. Ze brengen licht in de gemeenschappelijke delen van het gebouw en zorgen voor een dialoog met de stad. Meest opvallend in dat verband zijn de hoofdtoegang met uitnodigende trechtervorm en een dubbelhoge centrale uitsnijding die de verticale circulatie bevat: elke gebruiker loopt hier als het ware door een ‘kader’ met zicht op stad én buitengebied. Aan de verticale circulatie is per niveau een binnenstraat gekoppeld die de appartementen bedient. Alle bewoners hebben een privaat terras en kunnen ook genieten van de achterliggende gemeenschappelijke tuin.

De voorgevel en de vrije zijgevel zijn vlak met inpandige terrassen, de achtergevel kreeg uitkragende terrassen. De raamopeningen, zorgen voor een speels ritme in de gevel.

situering: Leuven
opdrachtgever: Dijledal cvba
2018
foto's: Steven Massart

1/12
next project