Het Passief-live project betreft de bouw van een innovatieve passief-modelwoning op een van de klimatologisch meest uitdagende plaatsen van België, met name op Baraque Fraiture. Het project wilde een actieve bijdrage leveren aan het debat over het toekomstige energie-neutrale bouwen. Van meet af aan kon het bouwproces via de website en Facebook gevolgd worden. Bedoeling was en is dat mensen gaan nadenken over de energieprestaties van een woning met de bedoeling de eigen woning af te stemmen op de energiezuinige normen van morgen.
De zeer strikte stedenbouwkundige regelgeving maakte het niet evident op deze plek een hedendaagse passiefwoning te bouwen. De regelgeving nam hier traditionele bebouwing als norm: een rechthoekig volume met zadeldak bedekt met leien, gevels in natuursteen met kleine raamopeningen waren opgelegd. Aangevuld met het eisenpakket voor een passiefwoning werd een eenvoudig volume vormgegeven met oog voor detail.

De indeling werd gekneed naar het bestaande reliëf: de woning werd deels ingegraven in de helling. De inkom, die ingeplant is tussen het dag- en nachtgedeelte van de woning, komt uit in de centrale traphal die de verschillende niveau’s ontsluit.
De traditionele vormentaal kreeg een hedendaagse vertaling met gevels in langwerpige ‘regelmatige’ blokken leisteen verwerkt met een terugliggende voeg. Daarin werden weldoordachte raamopeningen geplaatst, in functie van zichten, lichten en zonnewinsten. De raamopeningen werden afgewerkt met een strak kader in hout en aluminium. De sobere vormgeving werd doorgetrokken in het interieur.
De woning is ingericht als vakantiewoning wat een breed publiek de kans geeft om het wonen in een passiefhuis.

situering: Houffalize
opdrachtgever: privaat
2013
foto's: Alexander Von Buxhoeveden / Efie Degrande

1/10
next project