De gebouwen op de Dewaco-site zijn een landmark in het landschap aan de rand van Aalst. Het bestaande gebouw Rozendreef 167 had dan ook nog steeds het potentieel van de naoorlogse woontoren: zichten die niet worden afgeblokt, riante groene ruimtes rondom en verrassende perspectieven.

Er is gekozen voor een totaalrenovatie, voornamelijk omwille van de slechte bouwfysische bestaande toestand en de mogelijke fasering met gedeeltelijk blijvende bewoning.

Het bouwblok kreeg, op het behoud van de circulatiekernen en de structuur na, een totale make-over zowel qua indeling als qua ‘enveloppe’. De nadruk kwam te liggen op doorzonwoningen waarvan de leefruimtes tweezijdig kunnen genieten van zowel zon als uitzicht. Ongeveer een derde van de woningen is opgevat volgens de principes van levenslang wonen of aangepast voor minder mobiele bewoners. Ook in de circulatie vormen zon én uitzicht nu een meerwaarde.

Via beperkte uitbreidingen werden 61 wooneenheden gecreëerd in plaats van de vroegere 48. Er werd ook ruimte gemaakt voor meer zichtbare gemeenschappelijkheid: één duidelijke hoofdtoegang, een gelijkvloers doorlopende circulatieruimte, die ook ontmoetingsruimte kan zijn en die alles verbindt, en een kleine winkelruimte.

De verschijningsvorm na renovatie laat een helder gebouw zien met vierzijdig levendige gevels. Een strekmetaalstructuur, die de terrassen markeert en afbakent, is beeldbepalend.

De renovatie zorgde voor een Bijna Energie Neutraal gebouw (BEN).

situering: Aalst
opdrachtgever: Dewaco-werkerswelzijn
2019
foto's: Steven Massart / A33

1/10
next project