Salve Mater is een uitgestrekt groen en waardevol paviljoenendomein op de rand van het Lovenjoelse dorpscentrum en de vallei van de Molenbeek (voormalige psychiatrische instelling). Het park is beschermd als dorpsgezicht. Na grondige analyse van het domein, maakte A33 een masterplan en overeenkomstig een BPA op (i.s.m. Onroerend Erfgoed en landschapsarchitect M. Pauwels). Voorgesteld werd het domein om te vormen tot een ‘woonpark/parkcampus’ afgestemd op de draagkracht van de omgeving (parklofts, appartementen, voorzieningen, kantoorfuncties, ...).

De bestaande bebouwing zou daartoe herbestemd en aangepast worden en op enkele uitzonderlijke plekken was er ruimte voor nieuwbouw ingeschreven. Verschillende paviljoenen werden reeds getransformeerd tot woongelegenheden. Aan de gevels werden, subtiel of contrasterend, nieuwe terrassen voorzien om elke woning een private buitenruimte te bezorgen.
Het centrale voormalige kloostergebouw wordt herbestemd tot 55 flats (type levenslang wonen) met een nieuwbouwvleugel en ondergrondse parking. In de kerk worden o.a. een zwembad ingebouwd, een polyvalente expositie- en concertruimte met aansluitend een bijzondere lounge voor de bewoners. In de kapel is er ruimte voor fitness en kinesitherapie. En rond een patio worden kleinere gemeenschappelijke diensten aangeboden (kinderopvang, klusjesdienst, dokter, kapper, ….).
De verschillende gebouwen voldoen na renovatie aan de hedendaagse normen qua energie, akoestiek, toegankelijkheid,..

situering: Lovenjoel, Bierbeek
Opdrachtgever: NV Salve Mater
2013
foto's: Steven Massart

1/7
next project