Klaverpark betreft een specifieke wooninbreiding (91 appartementen) rond een door A33 tot kantoren herbestemde silotoren. Structurerend voor die wooninbreiding zijn de layout rond die silotoren, de open te maken Dijle (met Dijlepad en Dijleterrassen), een buurtpark erlangs en een groen binnenhof.
Onder het volledige gebouw, alsook onder het binnenhof, is plaats voor parkeren. De auto wordt echter onmiddellijk vanaf de ontsluitingsweg afgeleid naar de ondergrond zodat het semi-private binnenhof autovrij blijft en doorwaadbaar is voor voetgangers.

Het merendeel van de appartementen richt zich met volledig beglaasde gevelpuien en doorlopende terrassen naar de groene, publieke open ruimtes langs de Dijle, gestuurd door goede lichten, zichten en zon. Op die manier worden die publieke ruimtes ‘geladen’, beleefd en gecontroleerd. Houten schuifpanelen zorgen samen met beton, staal en glas voor een dynamisch spel.
De gevels op het binnengebied met ritmische verticale ramen zorgen voor een rustiger en privatere sfeer. Uitspringende traphallen markeren de nieuwe inkomhallen langs het binnenhof.
Een grote diversiteit aan woontypes wordt aangeboden variërend van een kleine studio tot grote duplexen en afgestemd op de plek in het geheel.
Deze kwalitatieve concentratie van woonentiteiten in de benedenstad is per definitie een duurzaam concept.

situering: Leuven
opdrachtgever: Invento+ NV (Promobuild NV)
2009
foto's: Jan Liégeois

1/10
next project